Navigering
StartBåtregister

Rederier

VarvBildreportage

Forum

LänkarKontakt

Om sidan

Vanliga frågor

Efterlysningar

Uppdateringar

Carl Klingspor
Friherre Carl Gustaf Adolph Klingspor, ägare av herrgården Råbäck på Kinnekulle, startar 1886 ångbåtstrafik på Vänern för att få fler besökare till sitt nyöppnade turisthotell.

Han försöker även starta en ny turistled mellan Stockholm och Kristiania (Oslo). Man ska då åka Göta Kanalbåtarna från Stockholm till Kinnekulle (Råbäck) för att sedan fortsätta med hans egen båt över Vänern till Sunnanå hamn som är slutstation för Dalslands Järnväg. Järnvägen går genom Dalsland till Halden i Norge där man sedan kan fortsätta med ångbåt till Kristiania.

  Kontaktuppgifter  
  Anm. Verksamheten upphört, inga kontaktuppgifter.
  Fartyg
  Råbäck 1886-1889
  Kinnekulle 1889-1897
Tillbaka till Rederier
 
 
Skärgårdsbåtar.se
Vi erbjuder dig nu 1712 fartyg, 987 rederier och 122 nybyggnadsvarv.

Nytt material tillkommer ofta, både nya fartyg samt uppdateringar på de fartyg som redan idag finns på våra sidor!
Månadens presentation
m/s Östan
Blidösundsbolaget AB

m/s Östan Foto: Krister Nilsson

Fartyget byggdes 1969 vid Marinteknik verkstads AB i Östhammar för Waxholms Ångfartygs AB. I slutet av sommaren samma år sattes hon in i trafik på traden Stockholm - Vaxholm - Sandö brygga, Värmdö. Den 27 september 1992 gör fartyget sin sista tur för Waxholmsbolaget innan hon säljs till Koster och får namnet Kostervåg. Efter tre år på västkusten kommer hon åter till Stockholm och nu med namnet Södertörn och sätts åter i trafik för Waxholmsbolaget. 2018 säljs hon till Blidösundsbolaget och återfår sitt ursprungliga namn Östan och har sedan dess fortsatt i trafik för Waxholmsbolaget, främst på Möjatraden.